Twee ballonnen boven een mandje in de lucht - bron Friesch Dagblad 28 juli 2005

 
Joure – Wie dezer dagen twee ballonnen boven één mandje boven Fryslân ziet varen, moet niet vreemd opkijken. Het is een vinding van de 35-jarige Johannes Kooistra uit Sloten, die de ‘dubbelballon’ speciaal voor de twintigste editie van de Friese Ballonfeesten in Joure heeft bedacht. Gisteravond ging de constructie, na een eerdere geslaagde test, voor het eerst officieel de lucht in tijdens de opening van het jaarlijkse evenement.
 
Saillant detail is dat beide ballonnen er twintig jaar geleden bij de eerste editie ook al bij waren. De ene ballon is een oud exemplaar van meneer Hoeksma uit Veendam, een van de eerste ballonvaarders uit Noord-Nederland en de andere kocht Kooistra onlangs van een Zweed die er destijds ook al mee voer boven Joure. De dubbelballon zal alleen in Joure zijn te zien, bezweert Kooistra. Of heel misschien in Albuquerque (Verenigde Staten), waar de grootste ballonfeesten ter wereld worden gehouden. ,,Een Amerikaan hier zei dat ik daar heen moest. Daar wil ik dan nog wel een uitzondering voor maken.”
  
De vlucht verloopt volledig naar wens. Kooistra - met zijn 2,10 meter naar verluidt ‘s werelds langste ballonvaarder – stijgt als laatste op. Dat komt niet zozeer omdat hij met één brander twee ballonnen moet opblazen, maar meer omdat hij tevens flight director van het evenement is en hij tegelijkertijd het weer in de gaten moet houden. Een kwartiertje na het opstijgen, landt Kooistra alweer in een weiland bij Scharsterbrug.
   
In totaal doen 35 ballonnen mee aan de jaarlijkse ballonfeesten in Joure, die tot en met zondag duren. Het is het maximum aantal dat de Rijksdienst voor de Luchtvaart toestaat. De hele dag is het spannend geweest of de ballonnen wel de lucht in zouden gaan. De weersvoorspellingen waren wisselend. Buien uit de richting van Rotterdam dreigen de ballonnen aan de grond te houden, maar na een tweede briefing om tien voor zeven komt het verlossende woord: met oostenwind varen de ballonnen van de bui af, wie wil kan varen. ,,Maar houd het kort, een kwartiertje in de richting van Spannenburg”, zegt vluchtleider Kooistra.
  
Uiteindelijk stijgen 28 van de 35 ballonnen op. Een door een biermerk gesponsorde ballon als eerste, gevolgd door de smurf. Het is een van de weinige special shapes die de lucht ingaan. De locomotief, het hoofd van Vincent van Gogh, de doedelzakspeler en de Oggy de vriendelijke draak – de publiekstrekker uit Amerika –, allemaal blijven ze tijdens de opening aan de grond. Ze blijven aan de grond uit vrees voor de buien: water is heel slecht voor het ballonzeil. De meeste anderen slaan het advies van de vluchtleiding in de wind en varen een uurtje door tot Woudsend of Heeg.
   
De kleine tweeduizend bezoekers op de tribunes en langs de nutsbaan hebben geen weet van de dreiging dat er mogelijk geen ballonnen de lucht ingaan. Gelukkig maar dat er gevaren kan worden, want bij de ingang staat duidelijk een bordje met de tekst: bij uitvallen van een programmaonderdeel geen geld retour. Graag had Jolle Jonker, voorzitter van de stichting Friese Ballontochten, geen entree (3,50 euro) gevraagd voor het bijwonen van het opstijgen van de ballonnen, maar dat zit er vanwege het slechte economische tij niet in. ,,Het is sabbelen. Gelukkig hebben we een vast team trouwe sponsors, anders houd je het niet vol.”
   
 
 
 

De dubbelballon is een van de attracties waarmee ‘Joure’ zich probeert te onderscheiden. ,,Ik heb heel lang nagedacht hoe ik die twee ballonnen boven een mandje kon houden, maar uiteindelijk ging het allemaal heel eenvoudig”, zegt Kooistra, voor wie ballonvaren een passie is waar hij gedeeltelijk zijn werk van heeft kunnen maken. ,,Tijdens de eerste ballontochten was ik bezoeker, het jaar erna terreinhulp, daarna achtervolger en de laatste tien jaar doe ik de vluchtleiding. Inmiddels werk ik ’s zomers bij mijn broer die in Joure een ballonvaartbedrijf heeft”, vertelt Kooistra, die in de winter molens restaureert. Tussendoor doet hij ook nog aan wedstrijd varen met ballonnen, waarbij je zo nauwkeurig mogelijk moet varen. Dit jaar werd hij elfde op het Europees kampioenschap.
  
Organisator Jonker is er trots op dat de Friese Ballonfeesten in de loop der jaren zoveel voor Joure heeft kunnen betekenen. ,,Het is een serieuze bedrijfstak geworden. Alleen al in Joure zitten inmiddels veertig ballonvaarders met honderd ballonnen.”

  

  
   

Copyright © 2005-2009 Loftpraet.nl All rights Reserved.