Slotavond Joure zonder varende ballonnen - bron Leeuwarder Courant 1 augustus 2005

 
Door Wietske Koen
 
JOURE - Een spectaculaire slotavond zat er gisteren niet in voor de Friese Ballonfeesten in Joure. Maar in de dagen ervoor zweefden 35 veelal bijzonder vormgegeven ballonnen door het luchtruim.

,,Nou Jolle, bedankt en tot volgend jaar.'' Jolle Jonker, voorzitter van de Friese Ballonfeesten schudt de vertrekkende ballonvaarders de hand. Zij bevolken met hun aanhang de feesttent op de Nutsbaan in Joure. Langzaam loopt het leeg. Bezoekers zijn er niet, omdat er geen ballonnen omhoog gingen.

,,Ik ha sa'n ūnwźzenlik gefoel, verzucht Jonker, als hij weer gaat zitten. ,,Yn dy acht jier dat ik foarsitter bin, ha 'k noch noait sūnder ballonnen ōfslute hoegd.'' Hij had zich een andere slotdag van de twintigste editie van de ballonfeesten voorgesteld.

Uit eerste tellingen blijkt dat er van woensdag tot en met zondag totaal een kleine 25.000 bezoekers zijn geweest. Vooral donderdag, vrijdag en zaterdag waren toppers. Die maakten de tegenvallende aantallen van woensdag, toen het ,,suterich waar'' was, en zondag, toen evenementen moesten worden geschrapt, goed.

De organisatie hoeft zijn reserves dan ook niet aan te spreken. ,,Wy draaie lyk, zegt Jonker. Dankzij het publiek, maar natuurlijk ook de sponsoren, die samen de benodigde €300.000 bijeenbrengen. ,,It leafst hiene wy noch mear jildsjitters, sadat wy gjin yntree heffe hoege. Mar ja, dat is net oars.'' Ze hebben het geld van het publiek nu eenmaal nodig.

Vanwege de wind bleef zaterdagavond het 'candlelighting' uit. De bries trok dermate aan dat de ballonnen niet stil konden blijven staan om als schemerlamp te fungeren. En gisteren viel de oldtimerdag letterlijk in het water. Van de 140 mensen die zich hadden aangemeld, kwamen er 76 opdagen met hun oude motor of auto. Die maakten een rit van drie uur door Friesland.

Een aantal deelnemers deed de zompige drafbaan naderhand maar niet meer aan. Tot vijf uur gistermiddag regende het. Eenmaal droog was er onvoldoende tijd om het water van het veld te pompen. Bovendien stond de wind verkeerd, zodat de ballonnen de lucht toch niet in konden.

Dus aten de piloten een hapje in de tent. Door de plastic ramen kwamen later op de avond dunne zonnestralen naar binnen. Maar die waren te laat. Jonker beleefde ,,it minste jier'' in zijn voorzitterscarričre. Weer excuseert een ballonvaarder zich even om afscheid te nemen. Volgend jaar beter, ja. En dan:,,Mar it hie ek folle minder kind. Hoewol't de waarfoarspellings net bźst wiene, koene wy op ien jūn nei altyd omheech.''

 

 
   

Copyright © 2005-2009 Loftpraet.nl All rights Reserved.