Lange wachtlijsten voor ballonvaarten - bron Friesch Dagblad dinsdag 24 juli 2007

 
Joure - Er zijn lange wachtlijsten in Fryslân voor het maken van een ballontochtje. Dat zeggen diverse ballonvaarders. De wachtlijsten zijn grotendeels nog van vorig jaar, toen er maanden achtereen weinig gevaren kon worden. 
   
Wachttijden die oplopen tot een jaar zijn niet abnormaal. Volgens Minne Minnersma van het bedrijf Loftsiler uit Joure lopen de wachtlijsten weer op na een goed voorjaar. ,,In april en mei konden we goed vliegen, en ook in juni ging het nog wel. Maar de afgelopen weken is het bijzonder wisselvallig. Vaak kan het niet, soms onverwacht weer wel.” 
     
Driehonderd mensen die vorig jaar hadden geboekt, werden ‘over de winter heen getild’. ,,Veel van hen hebben in het voorjaar al een tocht gehad. Maar er komen ook weer veel mensen bij. In totaal heb ik nu vijfhonderd mensen op de wachtlijst.” 
   
Schuiven 
   
Ook bij andere ballonvaarders zijn de wachtlijsten aan het groeien na het dramatische vorige seizoen en het slechte weer van de afgelopen weken. ,,We blijven aan het schuiven”, vertelt een ballonvaarder, die liever niet met zijn naam in de krant wil. ,,Mensen willen met de ballon mee, maar vaak weten we pas laat of het kan of niet. Dat is vervelend. Ik hoop dat het nog beter wordt in augustus. Ook september is vaak goed, oktober soms ook nog wel.” 
    
Amateurballonvaarder Joop van der Werf, in het dagelijks leven dierenarts, heeft de namen van een aantal mensen opgeschreven die nog meewillen. ,,Ik doe het voor mijn hobby, dus ik ga geen hele wachtlijsten aanleggen. Maar het is vervelend, het kan al weken vaak niet. Het wachten is op stabiel weer; een paar weken rustig met weinig wind en zonder regen.” 
      
Het slechte ballonweer houdt deze week in elk geval nog aan. Douwe Bijlsma van de organisatie van de Ballonfeesten, die morgen in Joure beginnen, maakt zich nog geen zorgen. ,,We hebben de afgelopen jaren ook geluk gehad. Toen waren de voorspellingen slecht, en bleek het mooi weer te worden. Het weer knapt deze dagen ’s avonds ook regelmatig op. We zien het wel.” 
  
Weersverwachting 
   
Het grote probleem van de afgelopen weken is dat de weersverwachting vaak bijgesteld wordt. Het KNMI geeft driemaal per dag een speciale ballonvaartverwachting aan de vaarders, die op grond daarvan beslissen of ze de lucht in kunnen. ,,Maar dat kan regionaal verschillen”, legt Minnersma uit. ,,Soms kan het in Zwolle niet, maar hier wel. Het hangt van buienlijnen af en dergelijke.” 
    
Het wisselende weer leidt tot onverwachte situaties. ,,Dan bel ik om vijf uur mensen op dat ze ’s avonds meekunnen. Als ze om zes uur komen, lijkt het dan weer niet te kunnen. En dan is het om zeven uur tóch weer lekker weer. Maar het hoort er allemaal bij, we zijn volledig afhankelijk van het weer.”
     

  
   

Copyright © 2005-2009 Loftpraet.nl All rights Reserved.