Fries uitje van prinsen en prinsessen in ballon - bron: Leeuwarder Courant 13-09-2005

 
HASKERDIJKEN - Leden van de koninklijke familie verpoosden zich dit weekeinde, heimelijk en ongezien, in Friesland en Groningen. In Friesland maakten zij zaterdagmiddag een ballonvaart. Aan boord van de twee ballonnen bevonden zich de prinsen Willem-Alexander, Friso, Floris, Carlos, Constantijn en Maurits en de prinsessen Mxima, Margarita, Mabel, Laurentien, Marilne, haar dochtertje Felicia en Ame Shgen, die volgende maand met Floris trouwt.

De ballontocht begon in Beetsterzwaag, waar het gezelschap zich bij hotel Lauswolt had verzameld. De beide ballonnen waren van Jelke Haven uit Idskenhuizen. Hij was de piloot van de ene ballon, Mathijs Eekhof had de leiding in de andere. Willem- Alexander en Friso hadden al eens eerder gevaren, voor de anderen was het de eerste keer.

Traditiegetrouw kregen ze op hun hoofden een plukje brandend gras dat met een scheutje champagne werd geblust. ,,Ze moeten dan op de knien. Ik vond dat wel mooi, prinsen en prinsessen die voor mij moesten buigen. Ze vonden het allemaal prachtig en hebben hard gelacht", zegt Haven.

De tocht mocht volgens het programma maar een half uur duren, maar toen de groep goed en wel in de lucht was, werd de landing almaar langer uitgesteld. ,,Willem-Alexander zei tegen mij dat hem het programma niks kon schelen en dat wij moesten door varen. Wij zijn uiteindelijk in Haskerdijken geland."

Haven vindt het een hele eer dat de Koninklijke familie juist zijn bedrijf voor de ballonvaart had uitgekozen. ,,Wij hadden al eens eerder kunde van de familie aan boord gehad en dat was blijkbaar zo goed bevallen, dat ze ons uitgekozen hadden. Het waren hele gewone mensen die heel gewoon deden. Ze spraken volop met ons, zodat de spanning, die er natuurlijk wel wat is, zo weg was en alles zo ontspannen ging als wat."

Na de vaartocht door de lucht stapte het gezelschap in de namiddag in twee busjes, op weg naar hotel 't Klooster in Kloosterburen. Vanuit daar ging de groep, gestoken in gepaste kledij en onder deskundige leiding, de volgende ochtend wadlopen.

Sinds enkele jaren brengen de kleinkinderen van prinses Juliana en prins Bernhard aan het eind van de zomer een weekeindje gezamenlijk en zo ongedwongen mogelijk ergens in Nederland door. Het uitje is niet- officieel; vandaar ook dat er nauwelijks opvallende veiligheidsmaatregelen rondom worden getroffen.

  
   

Copyright 2005-2009 Loftpraet.nl All rights Reserved.