Friese ballonvaarders blijven bij beerenburg  - bron: Leeuwarder Courant 4-03-2005

 
JOURE - Boeren kunnen vanaf heden, als het echt niet anders kan, een financiŽle vergoeding vragen voor een landing van een ballonvaarder in hun weiland. Voor een ballon met zes personen moet dan Ä25 betaald worden. Voor iedere passagier meer of minder dient hierbij Ä2,50 te worden opgeteld of afgetrokken.
In Friesland houden ballonvaarders zo veel mogelijk vast aan de traditionele fles berenburg als dank voor de gastvrijheid. Het overgrote deel van de boeren vindt dat prima, aldus de Friese piloten. Maar als een boer echt niet op drank zit te wachten, mag hij nu harde euro's vragen.

Friese piloten zeggen dat de al bestaande landelijke afspraak tussen de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland en de brancheorganisaties van ballonvaarders gisteren vooral is uitgebreid met een financiŽle regeling, omdat er bij bepaalde boeren in de Randstad wel erg vaak wordt geland.

In Friesland is meer weiland dan in die Randstad en vinden de landingen dus meer verspreid plaats. Hier speelt eventuele irritatie bij boeren vanwege overlast een stuk minder, aldus de piloten Pieter Kooistra en Rik Kornet van het noordelijke ballonbolwerk Joure.
 

 

 
   

Copyright © 2005-2009 Loftpraet.nl All rights Reserved.