Dramatisch slecht jaar ballonvaart - bron: Friesch Dagblad 16 september 2006

Augustus was regelrechte ramp
 
Leeuwarden - De Friese ballonvaarders beleven een dramatisch slecht jaar. De hete julimaand en natte augustus zorgden voor aanzienlijk minder vaarten. Nog nooit waren aan het eind van de zomer de wachtlijsten zo lang. Ballonvaarders moeten veel vluchten overhevelen naar 2007.

Minne Minnesma van Loftsiler Ballonvaarten, spreekt van een drama. "in poer min jier" zegt de eigenaar van het jouster bedrijf. "Ik flean al sāntjin ier en ha dit nog nea earder mei makke. It is net te filmjen". De omzet van de ballonvaarder ligt 2006 bijna 25 procent lager dan in voorgaande jaren.
 
Het ballonvaartseizoen ging in het voorjaar meteen slecht van start. Mei was een maand met veel wisselvallig weer. Er waren slechts zeven avonden met weersomstandighedengunstig genoeg om met een luchtballon omhoog te gaan. Juni verliep vrij normaal, maar daarna was het afgelopen. In juli was het juist de hitte die de ballonvaarders plaagde. Als gevolg van de hoge temperaturen liep de draagkracht van de ballon door oververhitting sterk terug en konden er per vlucht minder mensen in het bakje.
 
Na de hete juli volgde er een extreem natte augustus. Kan er een normale augustusmaand gemiddeld een keer of twintig worden gevlogen, dit jaar ging Minne Minnesma slechts acht keer de lucht in. September ging redelijk van start, maar voor volgende week staat er al weer wisselvallig weer op het programma. Bij regenachtig weer en veel wind gaan de ballonnen niet omhoog. De ideale windkracht is drie beaufort.
 
Als gevolg van het slechte weer zijn veel geboekte ballonvaarten uitgesteld. "Ik hie dizze wike minsken yn de ballon, dźr't ik foar de sechsde kear in oare datum foar prikt hie", zo verteld Minnesma. Hij heeft driehonderd mensen op de wachtlijst staan. "Sy wolle allearre noch de loft yn". Dat lukt dit jaar in ieder geval niet meer.
 
Danny Bosma, die samen met Julius Bosma in Joure Action Ballooning runt, noemt augustus een rampmaand. "Wie hawwe noch nea sa'n min jier hān". Volgens de ballonvaarder heeft Action Ballooning in de afgelopen maanden ongeveer honderd vijftig passagiers mee de lucht ingenomen. In een normale zomer zijn dat er zo'n driehonderd. "No is de simmer noch net foarby, moar de jūnen wurdefansels wol koarter", zegt Bosma: vroege zonsondergangen betekent minder vlieguren.
 
Ballonvaarder Jan van den Fokken uit Oosterwolde, eigenaar van Aero Balloons, heeft veel minder passagiers vervoerd dan in vergelijkbare maanden in voorgaande jaren. Ik denk wel zo'n 70 procent minder". Ook heeft hij heeft nog nooit zo'n slecht jaar gehad. De ballon kon maar vier mensen dragen in plaats van zes.
 

  
   

Copyright © 2005-2009 Loftpraet.nl All rights Reserved.