Door warmte moeten ballonnen extra heet - bron: Leeuwarder Courant 26 juli 2006

 
Joure - Bákken met geld lopen ze nou ook weer niet mis, maar toch. Piloten die vanavond tijdens de Friese Ballonfeesten in Joure gaan varen, moeten vanwege de warmte met gemiddeld één passagier minder omhoog dan normaal.

Bij hoge temperaturen is het moeilijker om een luchtballon te laten stijgen. Er moet zo'n 85 graden verschil zijn tussen de buitentemperatuur en de temperatuur in de ballon. Omdat de lucht zelf vanavond nog behoorlijk warm, is minder gewicht in de mand de enige oplossing.

Met even wat meer gas in de ballon laten stromen, lijkt het warmteprobleem eenvoudig op te lossen. Maar zo simpel is het niet, zegt Daan Elfring, zelf ballonvaarder en tijdens de ballonfeesten grondcoördinator op de Jouster Nutsbaan.

Omdat het vanavond nog tegen de 30 graden kan zijn, dient de temperatuur in de ballon 115 graden te bedragen. Bij 20 tot 25 graden, waar het omslagpunt wat betreft het thuislaten van die ene passagier ongeveer ligt, is dat dus 105 tot 110 graden.

Volgens Elfring doet dit probleem zich alleen vanavond voor. Volgens de weermannen wordt het morgen, vrijdag en in het weekeinde 's avonds minder warm. ,,Het is nu ook wel heel extreem hoor. Normaal hebben wij nooit problemen. Maar wij weten het nu al. Daarom hebben we voor vanavond een paar grotere ballonnen achter de hand. Iedereen kan dus omhoog, geen probleem.''

 

 
   

Copyright © 2005-2009 Loftpraet.nl All rights Reserved.