Boer en ballonvaarder twisten over vergoeding 29 november 2002 - bron: Leeuwarder Courant

 
Oudehaske-De LTO wil dat boeren €50 krijgen van ballonvaarders die in hun land terechtkomen. Volgens de Koninklijke Nederlandse Vereneging voor de Luchtvaart (KNVvL) Hoeft er niks te worden betaald. Maar op een bijeenkomst in Oudehaske was gisteravond zowel ballonvaarder Herman Kleinsmit als voorzitter Bertus van Zijl van NLTO Skasterlân het oneens met hun eigen belangenbehartigingsorganisatie.
Twintig agrariërs en zes luchtballonpiloten waren op bezoek bij Kleinsmit in Oudehaske. Deze had de bijeenkomst belegd om meer begrip te kweken over en weer. Een belangrijk discussiepunt was de vergoeding voor boeren voor het ongemak door ballonnen. De LTO adviseerde vorige week om €50 per landing te vragen, nadat landelijk overleg over een gedragscode niets had opgeleverd. Volgens de KNVvL ontbreekt daarvoor een wettelijke basis.

"Het adviesbedrag van de LTO vond ik aan de hoge kant", aldus de agrariër. "En ik ben van mening dat boeren wel een vergoeding mogen hebben. Ik vond €50 echter te veel en denk aan €25 ", zo zei de ballonvaarder. De LTO en de ballonvaarders moeten volgens de twee snel weer met elkaar gaan praten.
Van de twintig boeren krijgen zes bij een ballonlanding in hun weiland liever een geldbedrag dan de traditionele fles beerenburg. Dit waren er in verhouding meer dan Kleinsmit had meegemaakt. Hij maakt 150 vluchten per jaar. Op gemiddeld drie daarvan willen boeren volgen hem na de landing in hun weiland per se geld zien.

Freerk de boer is voorstander van een geldbedrag. "Wij moeten wat doen, anders stimuleren wij het varen", aldus de Jouster boer. Johan Lenes uit Vegelinsoord krijgt liever drank: "Het moet een aardigheid blijven, en niet te commercieel." maar hij geeft toe dat hij makkelijk praten heeft. "Ik heb zowat een landing in het jaar. Als je het alle weken gebeurd, kan ik het begrijpen dat je geld wilt."

Bijna alle aanwezigen wezen op het belang van een goede vaartregistratie van de gehele vlucht. Op die mannier kunnen eventuele klachten makkelijker worden behandeld.

 

 
   

Copyright © 2005-2009 Loftpraet.nl All rights Reserved.