Wat in het vat zit, verzuurd niet !                                  Frankrijk, December. 2009
 
 Vorig jaar kort voor ons definitieve vertrek naar Frankrijk heb ik de toezegging gedaan een stukje voor Loftpraet te schrijven, welnu, aan het einde van dit seizoen acht ik de tijd rijp om dan maar eens dat voornemen gestalte te geven. Er is inmiddels al een jaar voorbij, nietwaar.

Na een hectische periode van maanden voorafgaand aan ons daadwerkelijke vertrek, waarin vele dingen geregeld moesten worden, naast opruimen/inpakken ook abonnementen, verzekeringen, belastingen, etc. vertrokken we de laatste dag van oktober definitief naar Frankrijk. Enerzijds een naar gevoel om je vertrouwde huis en omgeving achter je te laten, maar anderzijds ook een gevoel van voldoening. Je hebt immers de ontwikkeling grotendeels zelf in de hand en we hadden het toch maar mooi voor elkaar dat er in Dordogne een “landgoed” klaar stond om door ons bewoond te gaan worden; een dag reizen, richting het vriendelijke weer. Als je hier éénmaal woont, dan besef je dat Nederland toch maar een winderig landje is met een grillig klimaat en vaak grijs en mistig.
De aankomst eind oktober deed ons toch weer denken aan Nederland, hier regende het ook!
Weken achter elkaar zelfs, maar toch regelmatig afgewisseld door een vriendelijk zonnetje.

Er brak een tijd aan van schilderen, installeren en inrichten, maar ook van verbouwen.
Deze oude gebouwen, daterend uit de jaren 1700 staan nu éénmaal niet op goed geïsoleerde fundamenten en ook spouwmuren kende men niet, maar de muren hebben dan wel een dikte van 80 cm.!
Onze “hoeve” lijkt een beetje op een Limburgse boerenhoeve; grote schuren en woonhuis rond een binnenplaats, met daarin in het midden een waterput/bron. Het geheel ligt als het ware in het dorp, tegen een glooiende helling aangeplakt, uitkijkend naar het zuiden.
Na onze slaapkamers te hebben verbouwd (en geïsoleerd) hebben we rondom de gebouwen het erf flink aangepakt. Een verhardde weg buitenom en een grote parkeer-/overnachtingplaats voor campers en eventueel caravans. Naast dàt, moest er ook aan de weelderige begroeiing rondom op het terrein (7 ha) veel gesnoeid worden. Braamstruiken tot wel drie meter hoog, waaronder je uiteindelijk appelbomen vindt. De trekker bleek het werken met de hakselaar niet aan te kunnen en daarom hebben we dit voorjaar een zwaardere (Fendt, 60 pk) uit Nederland geïmporteerd. Jawel, sommige dingen zijn hier opmerkelijk veel duurder! Zo ook de trekker; hier betaal je voor een vergelijkbare trekker precies twee keer zoveel. (Andersom: als je naar de tandarts gaat met een afgebroken kies/kroon, dat wordt die keurig weer vanonder af opgebouwd, incl. Röntgenfoto’s en consult kost dat dan € 22,-!!?)
Inmiddels kwamen in het voorjaar de eerste gasten; alles verliep naar wens en vrijwel iedereen was enthousiast over de gezellige, mooie locatie.

Ondertussen, en hoe kan het ook anders, kijk je veel om je heen of je ook ballonnen in de lucht ziet; nee dus. Hier zie je zelden ballonnen en als je ze ziet, dan vaak in de morgenuren. ’s Avonds was het, zeker deze zomer, lang te warm. Enige jaren vertrokken hier midden in de zomer een aantal ballonnen bij een rekratiemeer, dit jaar helaas niet meer. Met één van deze piloten heb ik contact.

Claude Boyer is een zeer ervaren piloot en met hem hebben we hier vanaf ons terrein een ballonvaart georganiseerd voor een aantal Nederlandse gasten. Zeer geslaagd!! Tijdens de vaart, ik zat in de volgauto omdat er maar plaats was voor drie passagiers, stonden er heel veel mensen buiten te kijken.

Met Claude Boyer ben ik naar de luchtvaartautoriteiten in Limoges geweest, om eens uit te vinden of het misschien handiger zou zijn om voor mijn brevet een gelijkstelling te kunnen krijgen ten behoeve van de Franse luchtvaartvoorschriften. Een CPL kent men hier overigens niet. Het lijkt voorlopig beter om maar gewoon in Ned. je papieren op orde te houden; er moet nog wel even met een instructeur een vaart gemaakt worden.

In het laatste weekend van september hebben we een kijkje genomen bij een ballonevenement in Rocamadour, hier ruim anderhalf uur vandaan. ( http://rocamadour.aerostat.free.fr/ )
Op een bijzonder mooie locatie vond dit jaar voor de 24e keer dit evenement plaats. Zeer indrukwekkend, zoals de beneden opgestegen ballonnen even later voor het grote publiek langs “de kuil” uitstijgen. Dit alles tegen een magnifiek mooi stadje Rocamadour als achtergrond.
Het publiek zit hierbij, boven het niveau van de stad, op de rand van een bergrichel. Ja, dit fenomeen kennen we nu eenmaal niet in Nederland. Ik heb een gesprek gehad met de voorzitter van de club en hem verteld dat de Friese ballonfeesten, net als de ballonfeesten in Rocamadour, volgend jaar voor de 25e keer georganiseerd zullen worden. Misschien iets om een uitwisseling te regelen?
Het seizoen is voorbij en inmiddels verkeerd onze stek hier in winterrust, hetgeen mij in de gelegenheid stelt om naast het schrijven van dit artikeltje ook weer verder te gaan met renovatie en uitbreiden van deze accommodatie.
 
Vanaf deze mooie plek in Frankrijk willen we iedereen alvast prettige kerstdagen en een voorspoedig Nieuwjaar toewensen.

Joop en Akke van der Werf
Ld. "Sous Chardonnièras"
Le Bourg-S
24470 Saint Saud Lacoussière
Dordogne Frankrijk
E-mail: jenawerf@orange.fr
Site: www.eenplekindedordogne.nl
 
   
     
     
     
     
     
     
     
   
     
   
 

 

 
   

Copyright © 2005-2009 Loftpraet.nl All rights Reserved.