Noordelijk Ballonvaartcentrum Joure eerste erkende onderhoudsbedrijf voor luchtballons in het Noorden.

 

   
Joure, 10 april 2009. Ballonvaren gebeurt in Joure. Al meer dan 20 jaar. Momenteel zijn er maar liefst 80 heteluchtballons in Joure e.o., die serviceonderhoud nodig hebben en periodiek gekeurd moeten worden. Het Noordelijk Ballonvaartcentrum vaart al jaren met passagiers in het noorden van Nederland en besloot haar bedrijfsactiviteiten uit te breiden met het onderhoud, repareren en keuren van heteluchtballons. Vandaag kreeg eigenaar/ballonvaarder Pieter Kooistra uit handen van de heer B. Voogd van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, divisie Luchtvaart, het certificaat voor de Europese erkenning voor het eerste onderhoudsbedrijf voor luchtvaartuigen in Friesland en voor heteluchtballons in Noord-Nederland.
    

foto: brinkfoto.nl
     
Ballonvaren is de meest veilige manier van luchtvaart”, vertelt Pieter Kooistra. Er is een strenge regelgeving op dat gebied.“Ons onderhoudsbedrijf is aangepast aan die regelgeving. Het is een soort ISO-certificering”, legt Pieter uit. “Het onderhoud en de keuringen van de ballons en de materialen gebeurt in een gecontroleerde omgeving. Dit betekent dat alles wat je doet en wat je gebruikt aan materialen, wordt genoteerd”. Vanaf de aanvraag tot de afgifte heeft de certificering drie jaar geduurd. Pieter beschreef in een handboek hoe zijn bedrijf de regels toepast en volgde cursussen bij ballonfabrikanten in Duitsland, Engeland en Spanje. Ballonbedrijven uit heel Nederland kunnen met allerlei type ballonmerken bij het onderhoudsbedrijf in Joure terecht.

Het onderhoudsbedrijf van het Noordelijk Ballonvaartcentrum voldoet nu aan de eisen voor een Europese ‘F’ erkenning van de EASA (European Aviation Safety Agency). De totale erkenning bevat drie erkenningen: de F, G en I-erkenning. Naar verwachting zullen de ‘G’ en ‘I’ erkenning voor eind september dit jaar worden afgegeven waardoor het Noordelijk Ballonvaartcentrum een CAMO (Continuing Airworthiness Management Organisation) is. Met een CAMO mag een bedrijf ook zelf de luchtwaardigheidsbewijzen van ballons verlengen. Dit gebeurt nu nog door de Inspectie Verkeer en Waterstaat. De Benelux kent slechts twee ballonbedrijven die een Europese erkenning hebben. Ook een ballonbedrijf in Hengelo heeft dit certificaat. In Nederland zijn zo’n vijf onderhoudsbedrijven die een nationale erkenning hebben. Zeer binnenkort vervalt de nationale erkenning en moeten alle onderhoudsbedrijven voldoen aan de Europese regelgeving.

Het Noordelijk Ballonvaartcentrum voert professioneel ballonvaarten uit boven Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Noord-Holland. Het bedrijf heeft ballons waar tussen de twee en tien personen in mee kunnen varen. Het Noordelijk Ballonvaartcentrum is al bijna 20 jaar een betrouwbaar adres voor goed verzorgde ballonvaarten. Naast het ballonvaren is het bedrijf dealer voor het leveren van heteluchtballons van het merk Lindstrand.
  

   

Copyright © 2005-2009 Loftpraet.nl All rights Reserved.