De Boerendag 22 juli 2008

Een geslaagde dag

door Wigger Feenstra met dank aan Action Ballooning Joure

 
Joure-Traditie getrouw is de avond voor de Friese Ballonfeesten de avond voor de landeigenaren. Dan gaan er ongeveer 100 landeigenaren kosteloos mee in een luchtballon. Na een tijd van slecht weer leken de weersvoorspellingen goed om deze avond te kunnen gaan varen. Iedereen melde zich om 18.30 uur in de feesttent op de Nutsbaan in Joure. Daar legde Herman Kleinsmit onder het genot van koffie en appeltaart nog eens uit hoe belangrijk deze landeigenaren voor de ballonvaarders zijn. Zij komen immers zomaar onaangemeld uit de lucht “vallen” op hun weiland.

Dit jaar was Piet Paulusma bij de “Boerendag” te gast. Hij maakte opnames voor zijn weerpraatje bij SBS6. Dit kwam dezelfde avond nog op televisie na het programma “Hart van Nederland” .

Na de koffie werd iedereen verzocht zich naar het veld op de Nutsbaan te begeven. Iedereen had al contact gehad met het ballonteam waar zij mee zouden gaan ballonvaren. De ballonteams waren met maar liefst 17 luchtballonnen op komen dagen. Bij het rechtzetten van de ballonnen moesten de landeigenaren zelf ook een handje mee helpen. Samen de mand uit de aanhanger tillen. De zware zak waar de ballon in zit meeslepen. De mond van de ballon open houden zodat de wind uit de ventilator makkelijk de ballon kon vullen met lucht. Nadat de piloot de lucht in de ballon ging verwarmen en de ballon recht ging staan, werd iedereen verzocht in de mand te stappen. Nadat de ballon voldoende verwarmd was en de piloot de ballon loskoppelde van de volgauto kon het genieten beginnen. Nog snel even zwaaien naar de meegekomen familie en vrienden en dan…………… omhoog!

In één van de ballonnen van Action Ballooning uit Joure zaten ook Hans en Ineke Jongsma uit Oudehorne. Zij hebben samen met de Broer van Hans aan de Tjongervallei een maatschap. Aan de Tjongervallei hebben zij twee boerderijen. Dit betekent dat ze dus veel land hebben waar nogal eens een ballon land. Zo zijn er alleen al vorig jaar zo’n 10 luchtballonnen geland in één van hun weilanden.

Zowel voor Hans als Ineke was dit hun eerste ballonvaart. Toch waren zij zonder angst in de ballonmand gestapt. “Wat gaat dit snel!” roept Ineke uit. Alles onder de ballonmand begint steeds kleiner te worden. Als iemand dan recht naar beneden kijkt zegt ze dat zij dit niet durft.

Even lijkt het er op dat de ballon richting de Tjongervallei zal gaan varen. Hans wil de kinderen die nog thuis zijn gaan bellen zodra ze in de buurt zijn. Dan verteld piloot Danny Bosma dat de ballon meer westelijker gaat. De ballon gaat meer in de richting van Wolvega, verteld Bosma.

Bosma wil niet al te hoog gaan varen omdat het zicht er dan niet beter op zal worden. Na een uur varen ziet Bosma een mooie plaats om te landen. Hij legt uit dat iedereen bij het landen een beetje door de knieën moet zakken en de touwen in de mand met beide handen goed moet vast houden. Na vier keer stuiteren blijft de ballon stilstaan op de grond. Alle passagiers beginnen te klappen voor zo’n mooie landing. We zijn geland dicht bij de ijsbaan van Nijelamer. Dan verteld Bosma dat de crew in de volgauto nu aan het uitzoeken is van wie het land is om hem te vragen of de volgauto het land in mag om de ballon te halen. Als de eigenaar het er niet mee eens is zullen we moeten doorvaren naar een ander stuk land. Even later horen we over de radio dat het geen enkel probleem is, en dat de volgauto het land in mag gaan rijden. Hans mag aan de lange lijn gaan trekken die boven aan de ballon vast zit, om de ballon om te trekken tot deze weer op de grond ligt. Nadat de crew bij de ballon is aangekomen wordt er begonnen met het opruimen van de ballon. Binnen 20 minuten zit alles weer in de aanhanger of als er niks gebeurd was.

Vervolgens moeten alle passagiers in een rij gaan staan en Bosma begint te vertellen hoe het ballonvaren ontstaan is. Aan het eind van zijn verhaal verteld hij dat de eerste passagiers tot adel zijn gemaakt en dat dit nog steeds gedaan wordt. Iedereen krijgt een grote bult gras op zijn hoofd waarbij Hans voor het eerst zijn pet af doet. Vervolgens steekt Bosma een beetje gras in de brand en daarover kwam nog een scheut champagne. Nadat iedereen het gras van zijn hoofd had gehaald kwam er bij Hans een kalend hoofd tevoorschijn.
“Dat was voor de doop nog niet zo!” grapte hans.

Na de doop zijn we weer naar Joure gereden voor een drankje en een hapje. De nazit was dit jaar voor het eerst in Bowlingcentrum ’t Haske. Hierbij mocht er ook gebruik worden gemaakt van de bowlingbanen, waar de meegekomen kinderen vrolijk gebruik van hebben gemaakt.

Alle landeigenaren, ballonvaarders en de niet te vergeten crewleden, kunnen terug zien op een zeer geslaagde Boerendag.
 

alle teams zetten hun ballon op
 

"OANT MOAN"
 

nog snel even zwaaien en dan de lucht in
 

het uitzicht op de Nutsbaan
 

met 17 luchtballonnen de lucht in
 

Hans en Ineke Jongsma uit Oudehorne
 

de molen van ballonpiloot Johannes Kooistra in St. Johannesga
 

piloot Danny Bosma aan het werk
 

een omvallende mand en twee gillende dames
 

de ballon........... van Joure naar Nijelamer
 

de dames mogen uitstappen
 

de ballon gaat terug in de zak
 

Hans Jongsma nog MET haar
 

PROOST !
 

Julius Bosma gaat nog een keer met de balletjes rond
 

  
   

Copyright © 2005-2009 Loftpraet.nl All rights Reserved.