Ballonfestival in Cabeco de Vide, Portugal

 

   
Door Erika van den Brink Van 6 t/m 13 november werd een ballonfestival in Portugal gehouden. De piloten Herman Kleinsmit , Gerben Bosma, Arend-Jan Troost en Johannes Kooistra waren o.a. van de partij. Erika van der Brink en Johannes Kooistra kwamen het laatste weekend naar Portugal.

“Toen we aankwamen, zagen we de cloudhopper met Peter van Harten al boven de stad Cabeco de Vide uitkomen. Dat maakte het zoeken naar de opstijglocatie al een stuk makkelijker. Daar aangekomen stonden de meeste ballonnen al overeind en we konden dan ook gelijk aan de slag. Johannes is met Martin van de Broek meegevaren en ik heb gecrewd bij Judith ten Brummelhuis, die daar voer met de ballon van Peter van Harten”, vertelt Erika.
Het valt daar niet mee om bij een ballon te komen. De landerijen zijn erg grote oppervlakten met vaak een afrastering er omheen en waar dan in geen velden of wegen een landeigenaar of een hek is te vinden. Naar Koen Audenaert werd ongeveer 2 uur gezocht voordat hij werd gevonden.
Het zijn daar vooral kurkboomvelden en er groeien steeneiken. “De eigenaar van deze bomen krijgt hier subsidie voor en ze hoeven er relatief weinig voor te doen, dus er zijn mensen daar die gigantisch veel hectare grond hebben met die bomen er op en als er een ballon ongeveer in het midden land, zijn niet of nauwelijks wegen die daar naartoe gaan”, legt Erika uit. ’s Avonds wordt het erg snel donker en dat werkte zeker in het nadeel voor sommige teams.
Op vrijdagavond werd het kunstje van de twee ballonnen aan elkaar nog eens herhaald. Dit keer door de twee Belgen Filip Audenaert en Lenny Cant. Het was grappig om deze combinatie nog een keer te zien alleen dan in de Belgische variant.


Op zaterdagochtend werd er een Fly Inn gehouden waar Johannes derde werd.
Voor de zaterdagavond waren de voorspellingen niet echt gunstig, de wind zou behoorlijk aantrekken, maar iedereen moest toch naar de opstijglocatie toekomen, deze keer op een vuilnisbelt buiten het stadje, dit was de vaste thuisbasis van gigantisch veel ooievaars een mooi gezicht om te zien. Uiteindelijk werd besloten dat degene die wilde varen mochten varen, maar de meeste teams zagen hier vanaf.
De week werd afgesloten met een hapje en een drankje. De volgende ochtend zou er nog gevaren worden, maar de meesten waren toen inmiddels al naar huis en bovendien viel de regen met bakken uit de lucht…
 
 
 
  

   

Copyright © 2005-2009 Loftpraet.nl All rights Reserved.